luni, septembrie 27, 2010

Intrebari si raspunsuri privind accidentele si asigurarile auto(r1)

________________________________________
• CE ESTE SISTEMUL BONUS- MALUS APLICAT ASIGURARILOR RCA?

Acesta presupune acordarea de reduceri la prima RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare.
Practic, conform acestui sistem, "pretul" asigurarii va creste sau va scadea in functie de cat de incarcat sau de curat este "cazierul rutier" al soferului. Acest sistem este utilizat de mai mult timp pe scara larga in Europa si SUA.
De asemenea, un alt aspect ce impune aplicarea sistemului este Constatarea Amiabila, deoarece aceasta constituia o portita de scapare de amenda pentru soferii vinovati. Astfel, penalizarea aplicata pana nu demult de Politia Rutiera, va trebui sa se transforme intr-o penalizare pecuniara din partea asiguratorului.
Pana in prezent, fiecare companie a aplicat individual o forma a sistemului Bonus-Malus pentru asigurarile de tip CASCO, dar prin uniformizarea bazelor de date, penalizarea nu va mai putea fi evitata prin simpla schimbare a companiei de asigurare.
Sistemul este introdus ca o masura de responsabilizare a soferilor, iar cei prudenti nu vor mai plati aceeasi prima de asigurare ca si soferii care produc accidente, fie si din neatentie.
Sistemul Bonus-Malus a intrat  in vigoare la 1 ianuarie 2010.
AICI http://www.asigurareamasinilor.ro/286_identificare-clasa-bonus-sau-malus.html - pentru a vedea in care clasa de Bonus sau Malus va veti incadra de la 1 ianuarie 2010!
AICI http://www.asigurareamasinilor.ro/doc/claseBM.pdf%20- pentru a vedea Tabelul general cu clasele Bonus-Malus!

___________________________________
• CE ESTE RCA?

De cele mai multe ori, soferii care circula pe drumurile publice sunt expusi riscului, fiind implicati in accidente de circulatie provocate de ei insisi sau de ceilalti participanti la trafic.
Se poate intampla ca, doar dintr-o mica neatentie la volan, un conducator auto sa produca daune de o valoare ridicata si pe care el trebuie sa le plateasca. Lipsa sumelor necesare ar duce, insa, la litigii, uneori de lunga durata si cu costuri mari, sau ar atrage alte tipuri de sanctiuni asupra sa. In plus, asigurarea RCA este OBLIGATORIE.
Astfel, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto este metoda de protectie prin care sunt despagubiti tertii prejudiciati in urma unui accident auto, fie ca este vorba de daune la autovehicule, vatamari corporale, decese sau pagube aduse proprietatilor.
Aceasta are un scop bine definit: cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite.
Polita de asigurare RCA-Raspundere Civila Auto este un contract incheiat intre posesorul unui automobil, persoana fizica sau juridica, si o companie de asigurare autorizata in acest sens, ce are drept unic scop despagubirea tertelor parti prejudiciate in urma accidentelor de circulatie.
Cu alte cuvinte, asigurarea RCA acopera pagubele produse tertilor, din vina dumneavoastra in urma unui accident rutier.
Spre deosebire de RCA, asigurarea CASCO este o asigurare facultativa si acopera pagubele pe care le-a suferit autovehiculul dumneavoastra. Polita RCA este valabila numai pe teritoriul Romaniei, in afara granitelor fiind valabila polita Carte Verde.
Asigurarea RCA nu se adreseaza titularului sau, ci doar tertelor persoane care au fost pagubite din vina acestuia.

Pentru a asigura propriul automobil impotriva furtului sau a altor daunelor ce pot surveni, este necesara o polita de tip CASCO.
________________________________________
• CARE SUNT CONDITIILE DE UTILIZARE?

Pentru a incheia o polita de asigurare RCA trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
• autovehiculul sa fie inmatriculat / supus inmatricularii sau inregistrat in Romania
• asiguratul sa fie persoana inscrisa in documentele de identificare a autovehiculului / persoana pe numele careia urmeaza sa se inmatriculeze autovehiculul (este valabil si in cazul autovehiculelor achizitionate in leasing)
• prezentarea documentelor de identificare ale autovehiculului - certificat de inmatriculare/ carte de identitate / document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care urmeaza sa inmatriculeze autovehiculul.
Asigurarea incepe sa isi faca efectul doar daca a fost eliberata, contra unei prime de asigurare, pe o anumita perioada prestabilita, de catre o companie autorizata sa incheie RCA.
Asigurarea RCA este pana in acest moment singura asigurare obligatorie cu caracter general impusa de statul roman. Aceasta asigurare se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania. Drept urmare, asiguratorii nu va pot refuza in momentul in care solicitati incheierea unei polite RCA.
In mod automat, la incheierea unei polite RCA, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, se incheie si o polita Carte Verde, care este echivalentul politei RCA atunci cand autovehiculul circula in strainatate.
Pentru autovehiculele inmatriculate in strainatate care nu detin un document „Carte Verde” valabil pe teritoriul Romaniei nu se incheie polita RCA. Exceptie de la acest caz fac autovehiculele inmatriculate in Spatiul Economic European, precum si cele din Elvetia, Croatia si Andorra.

Pentru astfel de autovehicule se incheie asigurarea de frontiera pentru raspundere civila auto, eliberandu-se un „certificat de asigurare de frontiera” numai de catre asiguratorii RCA mandatati de BAAR.
________________________________________
• CARE SUNT PASII PE CARE TREBUIE SA II PARCURGA UN SOFER IMPLICAT INTR-UN ACCIDENT RUTIER CE SE PRETEAZA PROCEDURII DE CA?

In cazul accidentelor din care rezulta si vatamari de persoane, sunati imediat la 112 si anuntati Salvarea si Politia!
ATENTIE! Nu modificati pozitia autovehiculelor!
________________________________________
• UNDE TREBUIE DEPUS FORMULARUL CA?

• Propriului asigurator RCA
• Asiguratorului RCA al celuilalt autovehicul, in situatia in care aveti pretentii de despagubire.
Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul maxim in care trebuie sa transmiteti formularul CA catre companiile de asigurare este de 24 ore.
Solicitati cate o copie conforma cu originalul a exemplarului CA depus la asigurator si pastrati –o.

________________________________________
• DE UNDE OBTIN FORMULARUL CA?

Constatul Amiabil (sau formularul de Constatare amiabila de accident) este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule, conform modelului prevazut in anexele Ordinului CSA nr. 21/2008.
Daca doriti sa intrati in posesia unui exemplar al acestui formular, va recomandam sa va adresati companiei dumneavoastra de asigurari RCA.
_______________________________________
• DACA ACCIDENTUL ARE LOC IN ALT JUDET DECAT CEL IN CARE LOCUIESC, CUI MA ADRESEZ?

Daca accidentul a avut loc in alt judet decat cel in care locuiti (presupunand ca va aflati in vacanta), va puteti adresa Politiei din judetul respectiv sau puteti depune formularul de Constat Amiabil la sediul local al asiguratorului RCA (al dumneavoastra sau al celuilalt sofer implicat in accident).
Una dintre conditiile autorizarii unei companii sa incheie RCA este de a avea cel putin o sucursala deschisa in fiecare judet al tarii.
________________________________________
• POT INCHEIA CONSTATUL AMIABIL DACA ACCIDENTUL NU A AVUT LOC PE UN DRUM DESCHIS CIRCULATIEI PUBLICE?

Da. Constatul amiabil poate fi incheiat chiar daca accidentul nu a avut loc pe un drum public (in curtea unei institutii, pe un drum de tara, etc).
________________________________________
• DE UNDE OBTIN DOCUMENTUL DE INTRARE IN REPARATIE A AUTOVEHICULULUI?

Documentul de intrare in reparatie a autovehiculului avariat se elibereaza de catre compania de asigurari la care a fost depus Formularul de constatare amiabila de accident.
In cazul in care fie nu se aplica conditiile utilizarii procedurii de constatare amiabila, fie nu se doreste acest lucru, documentul de intrare in reparatie a autovehiculului implicat in accident se elibereaza de catre Politie.
Indrumarea, de catre asigurator, a soferilor pentru protocolarea accidentului de Politie este interzisa in cazul accidentelor in care formularul CA a fost completat corect si conditiile de utilizare au fost indeplinite.
De asemenea, daca posedati o polita CASCO, iar masina nu a fost implicata intr-o coliziune cu alt vehicul (ati gasit-o zgariata in parcare, ati derapat si ati lovit un parapet, etc.), va puteti adresa direct asiguratorului CASCO pentru a putea obtine documentul de intrare in reparatie, fara sa mai mergeti la Politie (procedura este prevazuta in Ordinul 12/2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor).
________________________________________
• CINE STABILESTE VINOVATIA CONFORM PROCEDURII DE CONSTATARE AMIABILA?

Companiile de asigurare, Comisia de Mediere sau Instanta de Judecata.
Astfel, daca asiguratorii RCA ai celor doua vehicule implicate in accident nu cad de acord cu privire la stabilirea vinovatiei sau in cazul in care persoanele implicate nu sunt de acord cu modul in care asiguratorii au stabilit vinovatia, atunci cei care se considera indreptatiti sa fie despagubiti se vor adresa instantei de judecata cu actiune in pretentii, actiune in cadrul careia instanta de judecata va trebui sa fie investita si cu stabilirea vinovatiei in producerea accidentului.
Companiile de asigurari stabilesc incadrarea raspunderii in baza unui protocol semnat de acestea, conform caruia, diverse spete de accidente rutiere sunt deja solutionate. Totusi, este posibil ca aceasta incadrare a raspunderii sa nu coincida cu cea din Codul Rutier. De aceea trebuie sa verificati care este posibila incadrare a dumneavoastra.
Mai multe detalii despre raspunderea in caz de accident gasiti aici http://www.constatulamiabil.ro/in-caz-de-accident_88.html .
________________________________________
• CUM POT AVEA MAI MULTA INCREDERE IN COMPANIILE DE ASIGURARI DECAT IN POLITIE PENTRU A STABILI CARE ESTE VINOVATUL PRODUCERII UNUI ACCIDENT RUTIER?

Companiile de asigurare vor fi cel putin la fel de interesate precum Politia Rutiera in stabilirea corecta a vinovatiei, pentru ca, spre deosebire de Politie, asiguratorii sunt direct implicati si afectati de aceasta decizie.
Daca asiguratorul stabileste raspunderea ca fiind in sarcina propriului asigurat RCA, atunci el va trebui sa plateasca despagubirea in numele acestuia.
________________________________________
• IN CAZUL IN CARE CONSIDER CA AM FOST PREJUDICIAT INTR-UN ACCIDENT, CINE MA VA DESPAGUBI?

In acest caz se aplica regula generala, respectiv despagubirile trebuie platite de catre asiguratorul RCA al autovehiculului vinovat de producerea accidentului.
________________________________________
• DACA AM URMAT TOTI PASII PROCEDURII DE CONSTATARE AMIABILA SI S-A STABILIT CA ESTE CULPA COMUNA, VOI FI DESPAGUBIT? DACA DA, DE CATRE CINE?

Da, veti fi despagubit dar numai pentru partea de prejudiciu corespunzatoare procentului de culpa care s-a retinut in sarcina celuilalt. Despagubirea o veti primi tot de la asiguratorul celuilalt autovehicul implicat in accident.
Partea de prejudiciu corespunzatoare culpei proprii o veti suporta singur, sau eventual asiguratorul dumneavoastra CASCO, daca este cazul.
________________________________________
• DACA NU SUNT VINOVAT DE PRODUCEREA ACCIDENTULUI RUTIER, DAR S-A STABILIT CONTRARIUL, CUI MA POT ADRESA?

Daca raspunsul companiei de asigurare este de respingere a pretentiilor de despagubire (ceea ce ar implica ca vinovatia va apartine!), va puteti adresa unei instante de judecata. De asemenea, aveti pozibilitatea sa va adresati in prima faza propriei companii de asigurari RCA pentru a solicitarea medierea spetei intr-o Comisie de Mediere specializata.
Daca raspunsul Comisiei de Mediere este nefavorabil, trebuie apelat la instanta de judecata, cu actiune in pretentii.
Un prim capat de cerere va fi acela ca instanta sa constate ca vinovata de producerea accidentului a fost cealalta parte implicata.
Actiunea se va purta conform Art. 54 din Legea nr. 136/1995, impotriva asiguratorului si a vinovatului, in calitate de intervenient fortat.
________________________________________
• DE CE A FOST NECESARA INTRODUCEREA ACESTEI PROCEDURI?

In primul rand, procedura a fost introdusa pentru a reduce timpul pe care cei implicati in accident il petreceau intre politia rutiera si asigurator, pentru a aduna toate documentele necesare reparatiei autovehiculului.
In al doilea rand, accidentele usoare, care nu au avut ca si principala cauza consumul de alcool sau droguri, sau o alta incalcare grava a Legii circulatiei pe drumurile publice, sa fie rezolvate amiabil, eliminandu-se astfel si sanctiunea contraventionala aferenta. De altfel, aceasta practica s-a dovedit a fi una de success si in alte state.
In plan international, aceasta procedura s-a introdus la presiunea transportatorilor, in principal a celor din Marea Britanie si se aplica in prezent in aproape toate statele Uniunii Europene.
________________________________________
• CARE SUNT CRITERIILE IN BAZA CARORA ALEG O ASIGURARE CASCO?

In primul rand, trebuie stiut ca politele de tip CASCO difera de la o companie la alta, in ciuda faptului ca denumirile produselor pot fi de multe ori asemanatoare. In plus, unele clauze contractuale ce sunt incluse in asigurarea CASCO standard de catre un asigurator pot fi acoperite numai contra cost la alte societati.
Astfel, unele companii de asigurare ofera produse de tip CASCO care acopera doar anumite riscuri, renuntarea la unele clauze insemnand de cele mai multe ori si o reducere a primei de asigurare.
Sa presupunem ca nu aveti nevoie de acoperire pentru furtul integral al masinii, dar considerati ca pot fi furate parti componente. Astfel, renuntarea la acoperirea pentru furt total si pastrarea celei pentru furt partial inseamna o reducere a primei de asigurare. Cu alte cuvinte, mai putine riscuri acoperite inseamna un pret mai scazut. Dar atentie la ceea ce va doriti cu adevarat!
De aceea, primul si cel mai important sfat pe care vi-l dam este sa solicitati reprezentantului companiei de asigurari toate informatiile despre polita pe care doriti sa o achizitionati.
In al doilea rand, va recomandam sa alegeti o companie de asigurari care sa aiba sistem de decontare directa cu service-urile auto. Acesta presupune plata despagubirii de catre compania de asigurari direct catre service.
Daca nu exista decontare directa intre service si asigurator, exista posibilitatea sa fiti nevoiti sa suportati din buzunarul propriu costurile reparatiei, urmand ca apoi sa recuperati banii de la asigurator.
In al treilea rand, va sfatuim ca la incheierea unei polite de tip CASCO sa aveti in vedere si faptul ca, de cele mai multe ori, pretul (prima de asigurare) este si el un indicator al calitatii serviciilor ce va sunt oferite. Informati-va despre promptitudinea cu care o companie isi despagubeste clientii inainte de a va decide!
________________________________________
• UNDE POT GASI INFORMATII SUPLIMENTARE DESPRE PIATA DE ASIGURARI DIN ROMANIA?

Portalul http://www.1asig.ro/ - Totul despre asigurari!
Portalul http://www.asigurareamasinilor.ro/ - Totul despre RCA!
________________________________________
• UNDE POT DEPUNE O RECLAMATIE LA ADRESA COMPANIILOR DE ASIGURARI SAU DE BROKERAJ IN ASIGURARI?

ANPC-Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si CSA-Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Informatii suplimentare gasiti pe site-urile oficiale ale acestor institutii, respectiv http://www.anpc.ro/ si http://www.csa-isc.ro/.
________________________________________
• TI-AI ASIGURAT MASINA?

Verifica in baza CEDAM existenta si valabilitatea asigurarii tale RCA!
Aici http://cedam.csa-isc.ro/
________________________________________
• AI INSPECTIA TEHNICA PERIODICA (ITP) VALABILA?

Verifica in baza de date RAR!
Aici http://prog.rarom.ro/rarpol/rarpol.asp
________________________________________
• CE ESTE CONSTATAREA AMIABILA?

De la 1 iulie 2009, accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, pot fi solutionate fara ca documentele de constatare sa fie intocmite de catre Politie, cu conditia ca Formularul de constatare amiabila sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident.
Procedura se aplică numai când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
• s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fără vătămări corporale);
• în care sunt implicate maximum două vehicule, care deţin RCA valabil la data producerii accidentului;
• accidentul are loc pe teritoriul României;
• nu a fost comisă o infracţiune prevăzută de Codul Rutier (conducere sub influenţa alcoolului, fără inspecţie tehnică periodică la zi, cu un autovehicul neînmatriculat sau având numere false etc).
Odata completat corect, formularul trebuie depus la companiile de asigurari, care, in baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrarii in reparatie a autovehiculelor.
Depunerea formularului de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul sa efectueze constatarea pagubelor si, apoi, sa stabileasca vinovatia.
Daca este un accident in care au fost implicate doar doua vehicule si din care au rezultat doar pagube materiale si formularele de constatare amiabila sunt completate corect si semnate de catre ambii soferi implicati in accident atunci indrumarea, de catre asigurator, a soferilor pentru protocolarea accidentului de Politie este interzisa.
Constatul amiabil conduce, din perspectiva conducatorilor auto, la simplificarea procedurii, de cele mai multe ori birocratice, care trebuie urmata, ca si consecinta a unui accident rutier. De asemenea, constatul amiabil conduce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor in caz de accidente de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale si reprezinta o alternativa in solutionarea lor, protocolarea acestora de catre organele de politie ramanand in vigoare in conditiile legii.
In acest context, Media XPRIMM, compania de relatii publice a industriilor de asigurari si pensii private, a demarat o ampla campanie de informare a populatiei in ceea ce priveste procedura de constatare amiabila. Prima componenta a acesteia o reprezinta www.constatulamiabil.ro , primul web-site din Romania dedicat informarii publicului cu privire la aspecte practice derivate din implementarea constatului amiabil.
Informatii suplimentare despre asigurarile RCA si sistemul BONUS-MALUS pot fi obtinute de la adresa http://www.asigurareamasinilor.ro/ !
Este o procedura utilizata in majoritatea statelor membre ale spatiului economic european in cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore. Definitia unui accident de circulatie soldat doar cu daune materiale minore difera in functie de legislatia tarii in care s-a produs accidentul.
Astfel, conducatorii vehiculelor implicate intr-un astfel de eveniment au posibilitatea de a completa impreuna si apoi depune la companiile de asigurare un formular tipizat, denumit in continuare Constat Amiabil sau Constatare Amiabila (CA).
In acest caz nu mai este necesara deplasarea la Politie pentru constatarea obisnuita.
Scopul procedurii este obtinerea de informatii privind imprejurarile producerii accidentului si NU stabilirea pe loc a vinovatiei, acest lucru fiind lasat in sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate in accident.
Totodata, este important de stiut ca procedura este optionala si NU obligatorie, fiind in fapt o alternativa la varianta traditionala (mers la Politie, intocmit proces-verbal de constatare etc.) ce poate fi utilizata incepand cu data de 1 iulie 2009 si in Romania.
Practic, conform legislatiei romanesti in domeniu, pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societatilor de asigurari se poate face si in baza unui formular tipizat, eliberat de societatile de asigurari.
In acest document conducatorii vehiculelor respective consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum si pe cele din propriile polite de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA).
Obtinerea documentului de intrare in reparatie (autorizatia de reparatie) este in continuare obligatorie, acesta putand fi eliberat in aceste cazuri de catre societatile de asigurari.
Recomandam obtinerea acestui document in cel mult 24 de ore de la data producerii accidentului prin prezentarea cu vehiculul implicat in accident, pentru care se doreste eliberarea acestui document, la oricare dintre asiguratorii RCA ai vehiculelor implicate in accident.
Informatii suplimentare se pot obtine si din materialele puse la dispozitie de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Aici http://csa-isc.ro/files/PLIANT%20CONSTAT.pdf - pentru detalii !
________________________________________
• CAND SE APLICA?

Procedura se aplica NUMAI cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:
• s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale)
• in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului
• din accident nu au rezultat pagube si la alte structuri (stalpi, garduri, cladiri, etc.)
• accidentul are loc pe teritoriul Romaniei
Procedura este OPTIONALA si NU obligatorie, fiind o alternativa la varianta traditionala, si poate fi utilizata incepand cu data de 1 iulie 2009.
Vatamare corporala poate fi considerata orice contuzie, echimoza, leziune produsa ca urmare a accidentului.
 ATENTIE! Parasirea locului accidentului in acest caz poate atrage sanctionarea penala!
________________________________________
• CARE SUNT PRINCIPALELE AVANTAJE ?

1. EFICIENTA
Procedura a fost introdusa pentru a reduce timpul pe care cei implicati in accident il petreceau intre politia rutiera si asigurator, pentru a aduna toate documentele necesare reparatiei autovehiculului.
2. SIMPLIFICARE
Accidentele usoare, care NU au avut ca si principala cauza consumul de alcool sau droguri, sau o alta incalcare a Legii circulatiei pe drumurile publice, pot fi astfel rezolvate amiabil, eliminandu-se astfel si sanctiunea contraventionala aferenta. De altfel, aceasta practica s-a dovedit a fi una de success si in alte state.
3. NOI ATRIBUTII
In fapt, companiile de asigurari (dar nu numai) vor prelua rolul de organ constatator detinut pana acum in exclusivitate de Politie.
De asemenea, eliberarea documentului de intrare in reparatie a vehiculelor, pentru fiecare dintre cei implicati in accident, va fi facuta tot de catre companiile de asigurari, in urma avizarii prin constatarea amiabila.
CONCLUZII
• se evita procesul birocratic creat intre public, Politia Rutiera si companiile de asigurari
• timpul necesar obtinerii autorizatiei de reparatie este mult redus prin prezentarea direct la asigurator
• se elimina sanctiunea contraventionala (atat amenda cat si suspendarea permisului de conducere), singura sanctiune fiind penalizarea din partea asiguratorului prin marirea primei de asigurare pentru anul care urmeaza
________________________________________
• CE FAC IN CAZ DE ACCIDENT?

In cazul accidentelor din care rezulta si vatamari de persoane, sunati imediat la 112 si anuntati Salvarea si Politia! Nu modificati pozitia autovehiculelor!
Pentru a afla ce procedura trebuie folosita in cazul accidentelor rutiere produse in Romania sau in alte tari, click AICI http://www.asigurareamasinilor.ro/ !
________________________________________
• CUM SE UTILIZEAZĂ CONSTATUL AMIABIL ?
Pasii ce trebuie parcursi de un asigurat care a fost implicat intr-un accident rutier care se preteaza procedurii sunt:
PASUL 1: ACCEPTUL DE A UTILIZA FORMULARUL
Cei doi conducatori auto trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila.
Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta, pe raza careia s-a produs accidentul.
EXEMPLU DE CONSTAT AMIABIL
Formularul de constatare amiabila contine doua pagini autocopiative, ambele avand aceeasi valoare juridica.
Campurile ce trebuie completate de catre conducatorii vehiculelor implicate in accident se refera la:
• data si locul producerii accidentului
• datele de identificare ale conducatorilor auto implicati si ale proprietarilor vehiculelor implicate
• datele vehiculelor implicate si ale companiilor la care au incheiate asigurarea RCA (de raspundere civila auto)
• informatii privind circumstantele producerii accidentului
• schita accidentului.
Modelul Formularului de constatare amiabila este inclus in Ordinul CSA nr. 21/2008 si poate fi accesat
AICI http://csa-isc.ro/files/Anexa%201%20constat_ro.pdf !
Atentie! Documentul reprezinta doar un MODEL si este prezentat in scop pur informativ. Numai un Formular original va putea fi utilizat in relatia cu societatile de asigurare!
A. Luati datele tuturor martorilor la accident si scrieti-le pe formular in partea din dreapta sus, in campul cu numarul 5. Folositi un pix si scrieti cu majuscule, lizibil si apasat! Martorii nu trebuie sa fie nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.
Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular CA.
B. Fiecare conducator completeaza corect si complet una din sectiunile formularului de CA (fie cea din dreapta, fie cea din stanga - intitulate Vehicul A si Vehicul B. Fiecare este destinata unuia dintre cei doi conducatori, cu datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare de raspundere civila auto).
C. Realizati schita accidentului! Formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului.
Desenati o singura schita de comun acord cu celalalt sofer implicat.
Formularul CA are 2 pagini autocopiative. Fiecare conducator auto isi pastreaza cate o pagina. Si copia si originalul au aceeasi valoare juridica.
Nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia cand va intoarceti acasa!
Rugati-l pe celalalt sofer implicat in accident sa va arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA).
Puteti evita astfel cazuri in care datele de identificare sunt scrise gresit sau chiar sunt furnizate intentionat alte date (datele altei masini, din alta polita RCA, din alt permis de conducere, etc.).
PASUL 2: DEPUNEREA FORMULARULUI LA COMPANIILE DE ASIGURARE
Daca DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, adica catre societatea care asigura RCA celalalt vehicul implicat.
Daca NU DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul CA catre compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.
In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul CA si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz).

CONCLUZIE

Fiecare dintre parti sa depuna formularul de constatare amiabila:
- la asiguratorul propriu RCA
- la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, in situatia in care se invoca pretentii de despagubire.
In momentul depunerii formularului de constat amiabil la unul dintre asiguratori, acesta din urma va elibera documentul de intrare in reparatie a autovehiculului. Dupa depunerea formularului CA, asiguratorul va stabili vinovatia si va acorda despagubirea, dupa caz.
In cazul in care depuneti formularul CA si obtineti si documentul de intrare de reparatie de la alt asigurator decat propriul asigurator RCA, este bine sa avizati in scris si propriul asigurator RCA si sa-i transmiteti o copie lizibila a formularului de CA, alaturi de declaratia referitoare la modul de producere a accidentului si copii ale altor documente relevante cum ar fi: declaratii, poze, autorizatia de reparatie, documente referitoare la identitatea martorilor sau a soferului celuilalt vehicul, la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.
Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul maxim in care trebuie sa transmiteti formularul CA catre companiile de asigurare este de 24 ore.
Solicitati cate o copie conforma cu originalul a exemplarului CA depus la asigurator si pastrati copii dupa acesta, dar si dupa toate celalalte documente, adrese, declaratii etc. Nu se stie cand va vor fi de folos!
Orice accident pe care il provocati va conduce la cresterea primei la asigurarea RCA.
Mai multe detalii gasiti AICI http://www.constatulamiabil.ro/169_ce-fac-in-caz-de-accident.html!

________________________________________
• CE POTI FACE DACA AI FOST IMPLICAT INTR-UN ACCIDENT AUTO ?

• pastrati-va calmul
• acordati primul ajutor posibilelor victime
• NU ezitati sa opriti alte vehicule si sa cereti sprijinul acestora
• anuntati accidentul la numarul de telefon unic 112 (apel GRATUIT)
• NU modificati pozitia vehiculului pana la sosirea echipajului de Politie
• NU parasiti locul accidentului
Preluarea apelului se efectueaza de catre STS care il redirectioneaza catre serviciile specializate de interventie: ambulanta, politie si pompieri.
Dispeceratele de politie au capacitatea de a receptiona toate apelurile primite, 24 ore pe zi, de a transmite in regim de urgenta orice informatie necesara activitatii de politie si de a coordona toate activitatile din raza de competenta a unitatii respective.
Daca evenimentul sesizat este de competenta si a altor servicii de interventie, ambulanta sau pompieri, prin sistemul 112 apelul se preia concomitent si de catre acestea, in sistem gen conferinta, fara a fi nevoie de alte apeluri suplimentare.
________________________________________
• CUM SE STABILESTE VINOVATIA?

Aici http://www.constatulamiabil.ro/178_cum-se-stabileste-vinovatia.html

Alte intrabari si raspunsuri la inistor@gmail.com