luni, noiembrie 08, 2010

,,Profesia de consilier juridic este o profesie reglementata prin lege si nu poate disparea prin adoptarea noului COR"

Eugen OLTEANU, presedintele Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania, ne-a transmis aceasta precizare referitoare la articolul " Consilierii juridici si juristii dispar ca profesie conform noului COR"
Pentru a nu intra foarte mult in amanunte privind structura, obiectul, modul in care a fost intocmit de catre OIM clasificarea ISCO 88 (adoptata de OIM in anii '80), preluata de UE ca ISCO 88 (COM) si adoptata de catre Romania in 1995 prin COR, iar ulterior ISCO 08 (adoptat de OIM in 2007), preluat de UE prin Regulamentul 1022/2009 (care prevede obligativitatea statelor membre de a folosi noua clasificare din 2011) si adoptat de Romania prin COR 2011, ma limitez la urmatoarele:
1. Presupunerea conform careia neevidentierea profesiei de consilier juridic in ordinul de ministru va duce la inexistenta profesiei nu poate subzista deoarece o hotarare de guvern ori un ordin de ministru nu poate modifica, completa ori abroga acte normative de nivel superior cum ar fi legile.
2. Profesia de consilier juridic este o profesie reglementata a carei existenta este data de legea organica L nr. 514/2003 si L 200/2004, ori ordinul de ministru nu le poate afecta, asa cum nu poate aduce atingere Codului de procedura in vigoare ori altor legi prezente ori care vor intra in vigoare in viitorul apropiat (noile coduri de exemplu) care prevad in mod expres drepturi si obligatii pentru aceasta profesie.
3. Actualul COR constituie o adaptare autohtona si dateaza din perioada anterioara accederii in UE (1995).
4. COR-ul actual cuprinde atat grupele de baza (primele patru caractere), cat si ocupatiile (sase caractere dintre care ultimele doua reprezinta practic pe "meseriile" existente in aceeasi grupa de baza).
5. La aceasta data profesia de consilier juridic este prevazuta ca ocupatie la grupa de baza 2421 Avocati la pozitia 242102 consilier juridic dupa 242101 Avocat, iar incepand cu 2011 va fi prevazuta in grupa de baza 2611 probabil la pozitia 261102 .
4. Hotararea de guvern preia DOAR Grupele de baza din clasificare (cele care sunt exprimate de primele 4 cifre), urmand ca prin ordin de ministru sa fie evidentiate ocupatiile (exprimate prin 6 cifre).
In concluzie, informatiile potrivit carora dispar aceste profesii sunt bazate pe informatii incomplete si care pot crea confuzii ori genera dezinformari.

Sursa:

http://www.e-juridic.ro/nws/articole/reactie:-profesia-de-consilier-juridic-este-o-profesie-reglementata-prin-lege-si-nu-poate-disparea-prin-adoptarea-noului-cor-5669.html